dilluns, 17 d’abril del 2017

EL TRINQUET


INTRODUCCIÓ

    El Trinquet és el recinte en què es juga a la pilota valenciana. Hom sobreentén que és l'específic de l'Escala i corda i el Raspall, les dos modalitats professionals, però els frares castellonencs, les galotxetes de Monòver, i el de L'Abdet (de 1772), també reben el nom de trinquets malgrat ser diferents al més estés.




CARACTERÍSTIQUES

    És una pista tancada de forma rectangular i grandària variable, encara que aquesta oscil·la aproximadament entre els 8,5 i 11 m d'ample i de 45 a 60 m de llarg. Totes les parets estan pintades de blanc per a contrastar amb el negre de la pilota de vaqueta.
Les parets més llargues, anomenades muralles, estan marcades per unes ratlles verticals (els blaus) numerades del zero al deu. Aquest blaus no tenen avui en dia cap funció, però en les modalitats antigues a ratlles s'aprofitaven com a fites on es produïa la ratlla (vegeu les Llargues).
Les parets més curtes, situades a l'esquena de qui fa el dau i de l'equip que fereix, es diuen frontons. Tenen una alçària entre 4 i 6 metres. La pilota que pegue als frontons podrà ser jugada de rebot, però sense que pegue un segon bot.
    A sobre els frontons solen haver les galeries, una mena de palc esglaonat per al públic. A més de les galeries també pot seure a les llotgetes, tant la de dalt com la de baix, són un espai reduït normalment reservat per a aficionats experimentats, car la pilota hi arriba sovint i, per tant, són un lloc perillós. Les llotgetes fan cantonada el frontó del dau amb la muralla de la dreta.

    Les escales són quatre graons situats a la muralla de l'esquerra del dau. Entre tots l'alçada arriba als 2 m, el primer d'ells, el que s'alça del terra, és un poc més elevat que els altres, el frontal del qual rep el nom de careta. En el Raspall tota pilota que arriba a les escales està immediatament parada, çò és, s'atura el joc i es raspa la pilota des del centre de la pista a l'altura on s'ha aturat. En l'Escala i corda, però, la pilota pot rodar o botar per les escales i només estarà parada quan el públic, estàtic, impedisca el seu moviment, aleshores es farà la caiguda d'escala.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada