dilluns, 17 d’abril del 2017

COLPS DE LA PILOTA VALENCIANA

    La pilota valenciana és jugada indistintament amb qualsevol de les dues mans, de manera que la varietat dels cops i efectes que s'hi poden imprimir és molt més extensa que si s'empra un estri tal com una raqueta.
    
    Aquests colps canviaran per la força o per la tècnica del pilotari, a més de si el jugador és esquerrà, però una característica fonamental és la pilota en si mateixa. Així, una pilota de vaqueta (per a jugar a Escala i corda o a Raspall) és molt més ràpida i botadora, per exemple, que una de badana (per a jugar a Llargues). Cada modalitat té una pilota associada que s'amotlla a les característiques del terreny de joc, de manera que haurà cops més usuals en unes variants que en d'altres. El tacte de la pilota, però, la seua duresa, no és un fet rellevant, ja que les proteccions que es col·loquen els pilotaris a les mans són diferents depenent de la modalitat a què jugaran o de la posició que ocuparan.

LLISTA DE COLPS


La butxaca

    La butxaca o el bot de braç és un cop per dalt, és a dir, amb la pilota a una alçària del cap, com a mínim, el cap del jugador. El pilotari projecta el braç des de darrere del cos i el desplega violentament, eixint de la mà una pilota molt ràpida i dirigida. La diferència amb la volea rau en el fet que la pilota abans d'arribar al jugador ha botat en terra, de manera que li és més fluixa i té temps de col·locar-se adientment. De fet, quan un jugador es posiciona bé per fer un bot i braç es diu que s'ha plantat. Així doncs, és un cop més còmode que la volea, ideal per rematar el quinze.

Bot i volea
    Un dels colps més difícils és el bot i volea, però moltes voltes necessari per defensar-se quan el jugador no es troba en la posició adequada. Es tracta de colpejar la pilota de palma immediatament després de botar en terra.

Bragueta
    També anomenada sobaquillo. Una jugada molt semblant a la palma, també defensiva, és el colp de la bragueta. A ulls d'un desconeixedor de la partida podria semblar l'efect visual que el jugador es treu la pilota de la butxaca, d'ací l'origen del nom. El jugador es col·loca lateral a la direcció de la pilota i la colpeja amb la palma tenint el braç corbat.

Caiguda d'escala
    La caiguda d'escala és una jugada específica de la modalitat d'Escala i corda. Es produeix quan la pilota, llençada al públic assegut a les escales del trinquet, atura la pilota i aquesta, per tant, no n'ix. Llavors es diu que està parada. Aleshores l'escalater de l'equip es col·loca a l'altura on s'ha parat i, després d'avisar alçant el braç, deixa caure suaument la pilota des de primer graó de l'escala per colpejar-la a l'aire (si havia pegat un bot abans) o al primer bot (si no n'havia donat cap). Atesa la comoditat del cop i la preparació que hi té el pilotari, la caiguda d'escala és una jugada ofensiva amb la qual podrà dirigir fàcilment la pilota a la llotgeta (o a la galeria, si és permés).

Carxot
    El carxot (o calbot) és un cop de difícil execució, de postura forçada, però que imprimeix molta força a la pilota. És semblant al bot de braç però tenint una pilota que s'ha elevat escassos centímetres del terra, de manera que el jugador replega el braç en espiral, inclina exageradament el cos i, quan la pilota està descendint, la colpeja.

Manró
    El manró (o ganxo o corbella) és una jugada defensiva en què el jugador, de cara a la pilota, la colpeja després de descriure amb el braç un semicercle horitzontal. El mot mandró (o manró) s'ha mantingut viu per a referir-se a una manera de pegar a una pilota amb el braç tot estirat. No és gaire emprat, ja que és un moviment defensiu, però ben pegat el manró pot causar efectes estranys en la trajectòria de la pilota. L'origen d'aquest nom prové de l'arma de setge medieval, el mandró.

    El seu ús a Mallorca per a referir-se a la manera de pegar-hi per davall, en l'expressió pegar a la mandró, és una reminiscència del joc de la pilota en aquesta illa quan han desaparegut tots els trinquets.

Palma
    La palma és un cop de caràcter defensiu, feta tant a l'aire com al bot, emprada per restar una pilota que arriba estant mal posicionat o per traure una pilota arrimada a paret, per exemple. Per fer aquesta jugador el pilotari es col·loca de cara a la seua trajectòria i la colpeja amb la mà oberta, després de descriure amb el braç un gir semicircular en el pla vertical.

Raspada
    La raspada és, com el seu nom indica, molt usual en la modalitat de Raspall, en què, a diferència d'altres modalitats, la pilota pot botar lliure en terra. El cop de raspada consisteix a pegar a la pilota quan va rodant per terra, posant la mà entre la pilota i el terra. Per a protegir-se dels perills d'aquest cop els jugadors duen la mà molt protegida i amb didals de cuiro.

Rebot
   De rebot és qualsevol cop en què la pilota ha rebotat en els frontons, les parets del fons d'un trinquet, d'això se'n diu fer els caps, i és una jugada molt habitual per als escalaters. Com que ja ha botat, la pilota arriba molla i sense força, però generalment baixeta.

Volea
    Es dóna la volea quan la pilota arriba alta a l'abast del jugador sense haver botat abans. La postura és prou forçada, amb el cos tirat enrere, el braç elevat i els peus fixats a terra. Atesa la tensió del gest els jugadors que més l'empren (els punters o els mitgers) solen ser els més esforçats, cansats i els més proclius a patir lesions. A diferència de la pilota basca, la volea no és un cop defensiu, més aïna al contrari, fonamental en el joc d'atac i molt usual en les partides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada